NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 1 de novembre de 2024 | Tots Sants    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Hivern > Carnaval > Bous i mules de Carnaval


El Camell
La bèstia festiva de Molins de Rei
Molins de Rei (el Baix Llobregat), pels volts del 29 de setembre


Dibuix del Camell


El cap del Camell


El Camell


El Camell fent-se pas


El Camell durant el Correcuita


Apareix per sorpresa


 

Recuperat l'any 1981 a partir d'una tradició molinenca vinculada a les Festes de Carnaval del Molins de Rei del segle XIX, el Camell és, sens dubte, una de les peces d'imatgeria festiva de foc més emblemàtiques de la ciutat i una de les seves icones més representatives.

El Camell de Molins de Rei és una bèstia festiva de grans dimensions que es dedica a empaitar a petits i grans, llançant foc pels queixals i aixecant el coll.

Característiques

El Camell no és ni un bou ni una mula ni un cavall i, ni molt menys, un camell, l’animal remugant de cap petit, coll i cames molt llargues i esquena amb un o dos geps que li dóna nom. S’anomena d’aquesta manera perquè “fer el camell” significa fer el bèstia, fer el burro, fer l’animal, el ximple i també, per extensió, fer festa, fer disbauxa. El Camell és una bèstia festiva de grans dimensions híbrida, entre un cavall, una mulassa i un bou. De fet, el Camell no es defineix per les seves atribucions si no per ser una gran bestiassa de festa que, recordant un costum antic, s’ha convertit en un animal fantàstic.

El cos del camell està fet de fusta, el cap d’espuma de poliestirè i duu tot el cos recobert amb un teixit de cotó. Fa 6, 75 metres de llargada i 2 d’amplada i pesa uns 180 quilos. El duen 6 persones des de dins més un portador del cap que, mitjançant un sistema de palanca, té un moviment dalt a baix, fet que li permet arribar fins a una alçada de 5'30 metres. Té tres punts de foc, dos a la boca i un a la cua. Exteriorment està dirigit per 4 persones més mitjançant unes cordes i 3 persones més s'encarreguen del cap i la cua.

El Camell de Molins de Rei es dedica a empaitar a petits i grans en tres ocasions l’any: per Carnestoltes i per la Festa Major, al setembre, durant les Matines del dia 29 i el dissabte de Festa Major al vespre, a la plaça de la vila, en una espècie de trajecte festiu anomenat el Corre-cuita del Camell. En aquesta aparició és quan l’animal es mostra més tal com és: evoluciona de forma erràtica pels carrers i places, aturant-se i arrencant de nou de forma imprevisible, empaitant als que es va trobant pel seu camí. Es mou amb rapidesa, puja i baixa escales, recula quan cal i treu foc pels queixals i ruixa als que el reten. El seu himne és "La Presó del Rei de França" de la Companyia Elèctrica Dharma. En canvi, per Carnaval, l’animal forma part d’un ball popular, anomenat Ball del Camell.

Història

L’origen del Camell de Molins cal cercar-lo en les antigues festes de Carnestoltes molinenques. Expliquen els llibres d’història que, almenys des del 1814, havia estat costum entre alguns molinencs, quan arribava el Carnaval, de construir una espècie de bèstia feta amb fustes (arquets de vela de carro) i una barra de ferro que aguantava un cap de cavall mort que tingués una bona dentadura. Tapats amb una manta i amb dues taronges als forats del crani com a ulls, feien aparicions a la plaça de la vila durant els balls, de forma espontània i transgressora, empaitant tothom, especialment a la gent rica que feia el Ball de Carnaval, i fent gresca i gatzara.

El procés de recuperació de la bèstia comença amb la recuperació dels ajuntaments democràtics i el final de la dictadura franquista. En el pregó de Festa Major de l’any 1979 es diu que és una llàstima que Molins no tingui bèstia fantàstica i a partir d’aquí es comença a buscar informació i documentació antiga, i a bastir un projecte de construcció del Camell. La nova peça fou estrenada el 26 de setembre de 1981, en plena Festa Major de Sant Miquel.

Els Amics del Camell

L'entitat que actualment vetlla pel seu manteniment i funcionament és Els Amics del Camell, que està formada pels portadors, timbalers, diables, bombers i altres col·laboradors del Camell.

El Camell no acostuma a sortir fora vila, si bé n'ha fet diverses sortides com a les Festes de la Mercè de Barcelona, el Bestiuari també de Barcelona, a Sant Feliu de Llobregat per apadrinar-ne la Garsa de Sant Feliu de Llobregat, El Prat de Llobregat o Valls. L'any 1992, per Carnestoltes, el Camell es va cremar a la sortida, sent reconstruït aquell mateix any. L'any 2006, en motiu del seu 25è aniversari, realitzà un espectacle conjuntament amb Comediants i la sortida a plaça fou tocada en directe per la Companyia Elèctrica Dharma i l'any 2008 visità la població de Würflach (Àustria).

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Ajuntament de Molins de Rei, Amics del Camell i Arxiu festes.org


Entrega de xumet al Camell


Entrega de xumet al Camell
Com en moltes altres poblacions catalanes, la mainada de Molins de Reis entrega el xumet a la bèstia fantàstica del poble, el Camell.


  6780 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





El Camell. Una tradició recuperada
Diversos autors, / Ajuntament de Molins de Rei
En aquest llibret es recull tot el procés de recuperació i reinvenció d'aquesta ...

llegir
El Camell 25 anys. 1981-2006
Diversos autors, / Amics del Camell
Aquest llibre és un recull cronològic del que han estat aquests 25 anys ...

La Mulassa de Mollet
Diversos autors, / Edicions Cal·lígraf
Conte destinat a infants sobre aquest personatge de la tradició festiva ...



Amics del Camell
http://www.amicsdelcamell.cat
C/ Jacint Verdaguer, 95 bis
08750 Molins de Rei (el Baix Llobregat)
93.668.46.50
elcamell@amicsdelcamell.cat




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org