NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimarts, 14 de maig de 2024 | Gemma    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes d'Estiu > Festes de sant Abdó i sant Senent > Aplecs i romeries


il·lustració de la notícia
 Processó de la Rodella
Montboló/Arles de Tec (el Vallespir)
Encapçalada per una extraordinària roda feta amb cera d’abella, la Processó de la Rodella de Montboló acompleix amb el vot de poble pel qual els seus habitants agraeixen a sant Abdó i sant Sénen el haver-los deslliurat dels simiots, els éssers enigmàtics que es creu que provoquen les devastadores i sobtades tempestes estiuenques.


Festa dels Sants de la Pedra a Biar (l'Alt Vinalopó) - romeria amb danses populars a l'Ermita dels Sants de la Pedra, que dista un quilòmetre del poble i data de la primera mitat del segle XIII. La festivitat se celebra el 30 de juliol "Els Sants de la Pedra", Abdón i Senén, dia en què es pot visitar per dins l'ermita. Les danses inclouen el Ball de les Parrandes.
Porrat dels Sants de la Pedra a l´Alqueria de la Comtessa (la Safor) - a mitja tarda sortida fins a l'ermita. Allà hi ha jocs infantils i una missa que acaba amb els balls populars i un sopar que continua amb una verbena.
Festa de sant Abdó i sant Sénen a Sueca (la Ribera Baixa) - amb el trasllat de les imatges des de l'ermita de la Muntanyeta dels Sants, ubicada en plena marjal del parc natural de l'Albufera, fins a l'església parroquial.
Aplec a Santa Pau (la Garrotxa) - aplec de l'ermita dels sants Abdon i Senén, a Santa Pau que es celebra a finals de juliol. Els assistents juguen a la virolla, una ruleta tradicional que es conserva en comptats indrets de Catalunya, i que reparteix importants premis entre els afortunats. Amb la celebració d'una missa i cant dels goigs, degustacions d'embotits i galetes, i la nit, un copiós sopar.
Festa dels Sants de la Pedra a Benlloc (la Plana Alta) - romeria que porta els Sants de la Pedra des de l’església de l’Assumpció fins l’ermita de l’Adjutori se celebra el darrer dissabte de cada mes de juliol (dissabte més pròxim al dia de la festivitat dels dos sants, el 30 de juliol). A la romeria, que té gran seguiment, es reparteixen entre els romers més de 2200 rotllos.
Romeria a l’Ermita dels Sants de la Pedra de Cullera (la Ribera Baixa) - romeria fins a l'ermita dedicada als anomenats "Benissants" o Sants de la Pedra, sant Abdó i sant Senent. Es fa una missa on es demana una bona collita de l'arròs i es fa la benedicció dels camps del terme. Antigament "Hi venia l’Alcalde, el senyor Rector, i els llauradors amb la llauradora muntada a la gropa i els músics del poble, es fea una gran festa i el Clavari convidava a totes les dones a una xicra de xocolata i als homes a copa d’aiguardent i un toscà”.

Enviar articleEnviar enllaç




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org